Sobota, 18. november 2017

Top témy

Nástrahy leta

                                                     Nástrahy leta


Letná turistická sezóna je obdobie kedy sa väčšina z nás teší na prázdniny a dovolenku. Je tu leto a s ním aj zvýšené riziká infekcií zažívacieho traktu, ktoré nám náš oddych môžu znepríjemniť.
Pôvodcovia črevných nákaz opúšťajú organizmus stolicou, prípadne močom a do ďalšieho organizmu vnikajú ústnou dutinou. Chorá osoba pri nedodržiavaní zásad osobnej hygieny prenáša ochorenie na iných kontaminovanými znečistenými rukami, prípadne kontaminovaným jedlom.
Z vody a potravín môžu hroziť okrem črevných žalúdočných nevoľností s ľahším priebehom alebo závažných ochorení aj infekčné zápaly pečene typu A a E, črevné parazitózy.
Najlepšou ochranou pred črevnými nákazami je dôkladné umývanie rúk najmä po použití WC, ale aj vždy pred manipuláciou s potravinami, ale aj po akomkoľvek prerušení tejto práce.

Častým zdrojom salmonelových infekcií sú krémové zákusky, majonézy, zmrzlina, mäsové výrobky, vajcia a vaječné jedlá nedostatočne tepelne upravené.
Bacilárna úplavica čiže dyzentéria postihuje dolnú časť hrubého čreva s bolestivým nutkaním na stolicu sa tiež prenáša kontaminovanými potravinami, vodou a mliekom. Na prenos stačí malá infekčná dávka.
Ďalšou črevnou nákazou je kampylobakterióza. Je to choroba prenášaná zo zvierat na človeka. K infekcii môže dôjsť po konzumácii nepasterizovaného mlieka, nedostatočne tepelne upravených primárne alebo sekundárne kontaminovaných mäsitých pokrmov. Chorobe sa dá predchádzať správnou manipuláciou pri spracovaní mäsa v domácnostiach a v zariadeniach spoločného stravovania. Ide o dôkladné tepelné spracovanie živočíšnych produktov.
Z chorôb prenášaných zo zvierat na človeka medzi črevné nákazy patrí aj trichonelóza , ochorenie, ktoré u človeka môže prebiehať ako črevná forma alebo svalová forma, ktorá sa prejavuje horúčkami, svalovou bolestivosťou, opuchom viečok, sčervenaním kože, poruchami dýchacích, zažívacích svalov. Tejto chorobe u ľudí vieme predísť nahlasovaním domácich zabíjačiek štátnej veterinárnej a potravinovej správe a vyšetrením mäsa na trichinely. K ochoreniam môže dôjsť z nevyšetreného a nakazeného bravčového mäsa, diviačieho, konského a mäsa iných mäsožravcov napr. psov. Nakazené mäso ak je nedostatočne tepelne opracované môže spôsobiť ochorenie človeka.
Z vírusových črevných ochorení je to v našich podmienkach najmä žltačka typu A. Vírus tejto choroby môže dlho pretrvávať vo vode, v pôde, potravinách aj v mrazených. Na prenos tejto choroby stačí podanie rúk nakazenej osoby so zdravou pri nedodržaní hygienických zásad. Preto sa žltačka typu A označuje aj ako choroba špinavých rúk. Nakaziť sa môžeme aj znečistenou vodou alebo nedostatočne tepelne spracovanými alebo mrazenými potravinami. Najúčinnejšia ochrana proti žltačke typu A je očkovanie. Vhodnosť použitia očkovacej látky má posúdiť lekár. Ak sa chcete dať zaočkovať pred dovolenkou musí to byť urobené včas, aby si organizmus ešte doma vytvoril obranu - protilátky.

Rožňava 30.6.2008


MUDr. Alžbeta Donovalová
epidemiológ RÚVZ